Elektronikus hangszer

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban szinte elképzelhetetlen a könnyűzene szintetizátor nélkül. Ezek korábban egyedi, semmilyen hagyományos hangszerhez nem mérhető hanggal rendelkeztek. Míg ma a gyártók az akusztikus hangszerek minél pontosabb valós idejű szimulációra fektetik a hangsúlyt, addig régen pont az ellentéte, a minél inkább ,,földöntúli'' hangok előállítása volt a cél.

Az 1980-as években megjelent egy új zenei irányzat, amely a korabeli számítógépek, videojátékok korlátozott zenei képességein alapult. Ez a Chiptune. Az irányzat érdekessége, hogy kifejezetten puritán szintézer algoritmusokkal, primitív hullámformákkal, egyszerű hardveren élvezhető zenét alkotnak a szerzők. Ezen underground mozgalom teljesen jelentéktelen maradt volna, ha az utóbbi időkben nem karolta volna fel a pop zene, ahol aláfestésként alkalmazzák, esetleg a teljes hangszerezést is helyettesítik vele.

Szakdolgozatom célja egy, az 1980-as évek számítógépeinek zenei képességeivel bíró, MIDI-vel vezérelhető szintetizátor megalkotása. A dokumentumban ennek lépéseit mutatom be a koncepciótól a hardveren át a beágyazott szoftverig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.