Elektronikus könyvek keresője

OData támogatás
Konzulens:
Vajk Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika rohamos fejlődése időről-időről átszabja a piacon kapható elektronikus eszközök tárházát. Néhány évvel ezelőtt még az asztali számítógépek voltak a mindennapi élet nélkülözhetetlen tárgyai, mára azonban a legfeljebb füzetnyi méretű táblagépek vették át helyüket. Mobilitásukból fakadóan ezek az eszközök a hosszabb-rövidebb terjedelmű írott média gyakori helyettesítői.

Az elektronikus könyvek már számtalan különböző forrásból beszerezhetők, és különféle alkalmazások segítségével olvashatók a táblagépeken, azonban gyakran ütközhetünk formátumbeli, vagy ebből fakadó megjelenítési problémákba. Ezen problémák megoldásában lehet segítségünkre egy olyan alkalmazás, mely a könyvek beszerzésére és olvasására egyaránt lehetőséget nyújt, ezzel biztosítva azt, hogy a felhasználó csak olyan könyveket találjon meg segítségével, mely maradéktalanul megjeleníthető a táblagépeken.

A feladatom egy olyan számítási felhő alapú webszolgáltatás elkészítése volt, mely az online elérhető könyvtárak adatbázisait feldolgozva, képes egy ilyen alkalmazás könyvkeresőjeként működni. A szolgáltatás .NET keretrendszer, valamint a Windows Azure által kínált lehetőségek felhasználásával készült.

A dolgozatom első részében bemutatom az online elérhető elektronikus könyvtárak egy nemzetközi, valamint egy hazai képviselőjét. A bemutatásban kitérek az egyes könyvtárak publikálási sajátosságaira, valamint azok gépi feldolgozásának lehetőségeire.

A következő részben röviden áttekintem a megvalósításhoz szükséges technológiákat, valamint ezek felhasználásának előnyeit és hátrányait. Ezután részletesen bemutatom a szolgáltatás tervezésének és implementálásának folyamatát, kitérve a felhasznált technológiák sajátosságaira.

Az utolsó részben megmutatom, hogy az elkészült szolgáltatás képes az elektronikus források adatainak feldolgozására, valamint az ebből épített indexszerkezet segítségével a keresések megfelelő sebességgel történő kiszolgálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.