Elektronikus mérleg szoftverkomponenseinek tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom témája egy elektronikus mérleg szoftverkomponenseinek megtervezése volt. A mérlegszerkezetet készen kaptam, ezt módosítani nem volt lehetőségem. A mérőrendszer tartalmazott egy Analog Devices gyártmányú ADSP BF 537 típusú jelfeldolgozó processzort (Digital Signal Processor, röviden DSP). A feladatom ennek a rendszernek a továbbfejlesztése volt.

A dolgozat készítése során a fejlesztésnek két fő iránya volt: egy megjelenítő egység illesztése, valamint a mérendő súly becslésére egy gyors és pontos módszer kidolgozása, implementálása és tesztelése. A megjelenítőt tartalmazó eszköz rendelkezésre állt, így nekem az illesztő szoftvert kellett megvalósítani.

A becslési módszer megvalósítása során többféle módszert (egyszerű átlagolás, súlyozott átlagolás, exponencális átlagolás, rendszeridentifikáció) is teszteltem és az általam megfelelőbbnek ítéltet a DSP-re is implementáltam. Az itt bemutatott módszerekhez kifejtem az elméleti alapokat, ezek ismertetése után pedig következnek a mérési eredmények. A szimulációk Matlab felhasználásával készültek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.