Elektronikus parkolófék (EPB) rendszer funkcióit vezérlő SW követelményeinek ellenőrzése integrációs tesztekkel HIL/SIL környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ez a diploma egy egy-éves gyakornoki időszak alatt készült a Knorr-Bremse Kft haszongépjármű vállalatrészében. A dolgozat az önálló elektronikus rögzítő fékről szól, pontosabban a funkciós szoftverének a tesztelésésről. Az első rész a fékrendszerek egy rövid és általános elméleti hátteréről szól majd az elektronikus parkoló fék alapjairól.

A második rész hardware in the loop integrációs tesztelésről szól, ami a Fék Funkciós csoportánál készült. A tesztelés során használt hardware és a fontosabb software elemek kerülnek bemutatásra. Ezen felül, valós követeményeken alapján három funkcionális tesztet is ismertetésre kelül.

A harmadik részben processzor in the loop tesztfejlesztésről van szó. Ez az Elektromos Levegő Előkészítés csoportnál készült. A hardware csak röviden kerül ismertetésre. A fő hangsúly a python alapú tesztelő eszközöre helyeződik, a PYTE-ra. Ugyanolyan integrációs tesztelés kezdődött el a PYTE-ban, példaként egy felülvizsgált és kettő újonnan ismertetett funkciót mutatva.

Végül, a tesztelés és tesztfejlesztés során gyűjtött tapasztalatok alapján egy rövid összehasonlításra kerül sor a két rendszer között. Továbbá cél volt annak megállapítása, hogy az Elektromos Levegő Előkészítés csoport teszt környezete alkalmas-e integrációs tesztek végzésére.

Sajnos a software in the loop tesztelésről nincs érdemi szó ebben a diplomamunkában annak ellenére, hogy a cím azt sugallja. A processor in the loop testkörnyezet magasabb prioritása miatt csak néhány gondolat hangzik el annak jövöbeli lehetőségéről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.