Elektronikus szolgáltató hálózatok biztonsági elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet fejlődésével, és a mindennapi életben betöltött egyre növekvő szerepével a hálózatbiztonság kérdése kulcsfontosságú tényezővé vált. Az internetes levelezés manapság már mindenki életében fontos szerepet játszik, legyen szó akár a munkáról, vagy a magánéletről. A reklámújságok háttérbe szorításával teret hódítottak maguknak az internetes honlapok, melyek termékeket reklámoznak, ahol nem csak megtekinthető az áru leírása, hanem akár meg is rendelhetők a különböző termékek, szolgáltatások. Mindemellett rengeteg személyes információ is megtalálható már a világhálón.

Ezen adatok biztonságában a hálózat biztonsága és a benne elhelyezkedő gépek védelme is fontos szerepet játszik. Az elektronikus leveleket felhasználva bizalmas információkhoz férhetnek hozzá illetéktelenek. A különböző weboldalak megbénításával az adott vállalat üzleti tevékenységét zavarhatják meg.

Dolgozatomban a szolgáltatók szemszögéből szeretnék rámutatni a biztonsági kérdések, és hálózati veszélyforrások fontosságára. Lehetőségem nyílt egy magyarországi telekommunikációs cég üzleti szolgáltatást biztosító szervereinek működését tanulmányozni.

Ismertetem a szolgáltatások alapvető működési formáját. Ezt követően bemutatom a legnépszerűbb támadási formákat, majd áttérek azok kiszolgálókban rejlő veszélyforrásaira. Naplófájlok elemzésével szemléltetem, hogyan is zajlik egy támadás a gyakorlatban. Végül a támadások tanulmányozása után kitérek a megelőzés fontosságára és technikáira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.