Élettani paraméterek mérése UWB impulzus radarral

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gerhátné Udvary Eszter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban kulcsfontosságú szerepe van az életani paraméterek monitorozásának. Betegségek, rendellenességek kiszűréséhez elengedhetetlen a folytonos visszajelzés szervezetünk állapotáról. Így még időben diagnosztizálhatjuk és megakadályozhatjuk, hogy egy súlyosabb, esetleg akár halálos kimenetelű folyamat bekövetkezzen. Leginkább az idősek és gyermekek vannak minden napos veszélynek kitéve, de senki sem lehet biztos önnön állapota felől, ha nem végez rendszeresen vizsgálatokat.

A dolgozat célja egy könnyen használható érintésmentes megoldás egy személy légzési rátájának és pulzusának meghatározására. Így akár alvás közben is hasznunkra válik az alvási ciklusok hosszának illetve az alvási szintek megkülönböztetésében.

Az adott élettani paraméterek méréséhez egy UWB-s impulzus rádiót használtam. A szenzort alapvetően a légzés vizsgálatához ajánlják, de mivel még a legkisebb mozgásokra is igen érzékeny, a mért adatokból még akár a pulzusszám is rekonstruálható.

A tanulmány az élettani paraméterek, kiemelt képpen a légzés és pulzus monitorozásának legalapvetőbb és legismertebb módszereinek leírásával kezdődik. A következő részben bemutatásra kerül az UWB-s szenzor felprogramozása pythonból, illetve valós idejű adatkiolvasás után az adatok megjelenítéséhez létrehozott GUI. Ezután a mért adatokból a légzési ráta és pulzus meghatározásához szükséges algoritmusokat mutatom be, melyek közül a legjobbat a szoftverbe implementálom. A kapott eredményeket egy pulzoximéter adataival validálom. Végül alvás alatti pulzusvizsgálatból alvásfázisokat azonosítok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.