Ellátási lánc menedzsment szoftver automatizált tesztelésének megvalósítása SAP cloud környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Beluzsár János
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom témája az SAP IBP Forecast Model Management automatizált tesztjeinek kialakítása volt. Rengeteg lehetséges terülte volt, melyet le lehetett volna fedni automatizált tesztekkel, amelyek közül én a Forecast Modellekről készülő Key Performance Indicator modul automatizált tesztelését kaptam. Ezen belül is a szolgáltatás orientált rendszer írás, olvasás és törlés részének tesztelése lett az enyém. Meg kellett ismerkednem a rendszerrel, és annak működésével, paramétereivel. Ezután rengeteg a tesztelést elősegítő technikával, és módszerrel ismerkedtem meg melyeket mind bemutatom dolgozatomban. Ezek a módszerek a szolgáltatások bementi paramétereinek meghatározásában, és a szükséges tesztesetek számának csökkentésében voltak hasznosak. Később megismerkedtem a programmal, mellyel a teszteket állítottam elő, és az alapos megismerés után legyártottam a tesztjeimet. Az utolsó fázisban pedig a Jenkins nevű programmal ismerkedtem meg, mely az automatizált tesztek automatizált futtatásában volt hasznomra.

Az első rész tartalmazza az általam megismert cloud alapú SAP IBP általános leírását. Lesz szó még a tesztelés fontosságról, fajtáiról, tervezéséről, és végrehajtásáról. Bemutatom még a manuális és automatizált tesztelések előnyeit és hátrányait, majd az első szekció zárásaként az automatizált tesztelést fogom részletesebben bemutatni.

A második szekcióba kerülnek a projektemhez közelebb álló témák bemutatása. Ezek közül az első az IBP általam tesztelt modulja a KPI Profile részletesebb bemutatása. Ezután következik a Szolgáltatásorientált Architektúrák ismertetése, és a hozzá kapcsolódó REST hívások bemutatása. Ehhez kapcsolódóan, még tartalmaz bevezető jellegű információkat a JSON formátumról a szekció, és végül a tesztautomatizálási módszerekről lesznek részletesebb információk.

A harmadik blokkban kerül bemutatásra a SOAPUI program és annak használata, és ismertetem, hogy hogyan készítettem el a tesztek prototípusát. Ezután a tesztautomatizálási technikák, és egy PICT nevezetű all-pair tesztelést elősegítő program segítségével meghatározom a szükséges bemeneti adatokat a tesztekhez. Az ezt követő részben bemutatom a tesztek elkészítésének menetét a prototípus felhasználásával. Ezután pedig az automatizált tesztek lefuttatását elősegítő programról, a Jenkinsről, lesz szó. Az utolsó részében a blokknak pedig lefuttatok egy tesztet, és annak eredménye lesz kiértékelve, és összegezve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.