Élő menekülős játék beágyazott rendszerének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi időben elterjedt dolog volt, hogy miközben egyre nagyobb teret kap a virtuális valóság és a digitális világ, valaki a virtuális világ egy szeletét akarja a valós világba átültetni. Ennek egy kedvelt formája a menekülőszoba. Ez korábban számítógépes játék formájában működött, ahol a cél az volt, hogy a játékosoknak sikerüljön kiszabadulni egy lakásból, szobából, vagy egy épületből. Ez azonban nem volt egyszerű. Mindenféle logikai módszerekkel kellett megszereznie a kulcsot, a térképet, vagy egyéb szükséges eszközt a kijutáshoz. Eközben az „aktív” szoba folyamatos meglepetéseket rejtett magában. A játékos nem tudhatta mi vár rá, ha bekapcsolja a tévét vagy például, ha leül egy székre. Azt sem tudhatta, hogy mi vár rá a következő ajtó mögött, hogy juthat tovább egyáltalán.

Manapság ezt a játékot egyre többen ültetik át valósággá, interaktív szobák létrehozásával. Az én feladatom egy hasonló épület vezérlése, amiben négy játékszoba és egy irányítószoba található.

A dolgozatomban a szobák vezérlésének megtervezéséről írok. Munkám során kiválasztottam a mikrovezérlőket, megterveztem és részben megvalósítottam a digitális rendszerek egymással való kommunikációját, megvizsgáltam a nagyfeszültségű fogyasztók digitális vezérlésének módjait, majd megterveztem és megépítettem egy erre alkalmas áramkört. Megterveztem a szobákat vezérlő digitális hardvert, megismerkedtem a NYÁK tervezéssel, az altium designer programmal. A bizonyos analóg áramköri részekről szimulációkat készítettem. Megismerkedtem még az infraérzékelés módjaival is, és létrehoztam egy távirányító jelének feldolgozására képes áramkört.

Munkám során villanyszerelési ismereteket is szereztem, habár erről a szakdolgozatban nem sok szó esik.

A dolgozat beadási határidejéig nem készült el az összes vezérlőszoftver, vagy áramköri modul, de az összes hozzá tartozó ismeretet megszereztem, amivel ez könnyen megvalósíthatom a későbbiekben. Dolgozatomban kitérek továbbá a továbbfejlesztési lehetőségekre is, illetve a felmerülő szükséges módosításokra.

Feladatom az Escape Houes Kft. számára végzem, amely célja egy menekülőszoba létrehozása és működtetése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.