Élőlények nyomkövetése tengeri videó felvételeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Mai világunkban a videó tartalmak mennyisége nagy ütemben növekszik és ezzel együtt növekszik az igény arra, hogy minimális emberi beavatkozás mellett releváns információkat nyerhessünk ki belőlük.

A jelen dolgozatban olyan rendszer kialakításával foglalkozom, melynek feladata a videókban történő objektumkövetés, valamint a követett objektumok osztályozása. Mind a követés, mind pedig az osztályozás összetett és bonyolult feladat, melyek megoldása a mai napig rengetek kutatás tárgyát képezi.

A dolgozatban bemutatom az általam elkészített rendszert, mely alkalmas a víz alatti élőlények követésére, valamint a követett egyedek fajának meghatározására. A követés és az osztályozás eredménye alapján pedig statisztikát készítek a videókban felbukkanó halfajokról.

Tanulmányomban ismertetem azokat a state-of-the-art eljárásokat, melyekkel a követési feladat megoldható. Ilyenek a háttér kivonás és a Kálmán-szűrő, valamint azon eljárások, melyek az osztályozó alrendszerem alapját képezik, ilyenek a SURF leíró, a C-SVM osztályozó, valamint a szózsák modell.

A dolgozatban bemutatott rendszer az ImageCLEF szervezete által kiírt verseny során kiadott kutatási adathalmazára épít, ennek megfelelően az általuk meghatározott 15 halfaj felismerésére tanítottam be. Ezen felül az eredményeim visszamérését is ezen az adathalmazon végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.