Előrejelzés kerékpárkölcsönzési adatok alapján

OData támogatás
Konzulens:
Kazi Sándor Antal
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a kerékpárkölcsönző rendszerek számos adatot generálnak, melyeket felhasználva előrejelzéseket, becsléseket adhatunk, amelyek nagy értéket képviselhetnek egy ilyen hálózat üzemeltetőjének, hiszen segíti az állomások közötti biciklielosztást és –szállítást.

A szakdolgozat célja adatbányászati módszereket felhasználva kerékpárkölcsönzési adatok felhasználásával előrejelzést adni egy adott dokkoló állomás iránti keresletre egy adott nap adott órájában. Jelen dolgozat az MTA SZTAKI „Big Data – Momentum” csapata és a BKK által négy fős csapatok számára hirdetett verseny adatait használja, melynek során MOL Bubi adatokat kellett elemezni.

A dolgozat 2. fejezete a feladatkiírás pontosításáról és részletes értelmezéséről szól, információt ad arról, hogy az egyes pontok hol vannak megvalósítva a dolgozatban.

Általános elméleti ismereteket szolgáltat az adatbányászatról, ismereteket ad az ilyen projektek során használt legelterjedtebb módszertanról, információval szolgál arról, hogy mi az idősor elemzés, továbbá hasonló alkotásokról, és ott alkalmazott technikákról is számot ad.

Ezek után a konkrét feladat megvalósításának ismertetése következik, a dolgozat felvilágosítást ad az adatokról, és a modellező eljárásokról, azok hatékonyságáról, és rámutat néhány továbbfejlesztési, javítási lehetőségre.

Az implementáció során megismert új programozási technikákról, eljárásokról tájékoztatást ad.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.