Előrevetítő operátor PET rekonstrukcióhoz GPU-n

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) napjaink egyre gyakrabban használt képalkotó eljárása, melyet használnak egyrészt klinikai onkológiai, ideggyógyászati és más orvosi diagnosztikai területeken, másrészt a klinikai kutatás, főleg a rákkutatás területén is. A képalkotás folyamata bonyolult, nagy számításigényű, de manapság már egyre olcsóbban kivitelezhető, egyre gyorsabban kiértékelhető és egyre pontosabb vizsgálati eredményeket ad, így a vizsgálati berendezések egyre elterjedtebbek.

A PET vizsgálat során összegyűjtött sugárzási adatokból a kép rekonstrukciója a más hagyományos képalkotó eljárásokéhoz (CT, MRI) képest sokkal nehezebb, mert jóval kisebb mennyiségű, jóval zajosabb adaton kell dolgozni, amihez részletesen kell vizsgálni és szimulálni a vizsgálat során végbemenő jelenségeket.

Dolgozatomban a PET képrekonstrukció folyamatát mutatom be, azon belül is a rekonstrukciós algoritmus egyik iterációját, az előrevetítést és az ezek megértéséhez legszükségesebb elméleteket. Implementálom grafikus hardveren az előrevetítés folyamatát és elemzem az előrevetítésben használt különféle előrevetítő operátorokkal kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.