Elosztóhálózatok felharmonikus forrásainak elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Kiss József
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom célja az elektromos elosztó hálózat előtt álló új kihívások, a fogyasztók által a hálózatra gyakorolt torzítás keletkezésének bemutatása, és a hatás csökkentésének lehetőségei mérési adatok elemzésével és szimulációk segítségével alátámasztva.

A dolgozat első részében bemutatom a téma során használatos alapfogalmakat, illetve a szükséges elméleti alapokat a felharmonikusok keletkezéséről, azok hálózaton való terjedéséről. Összefoglalom, hogy milyen problémákat okozhatnak, illetve a kompenzálásra használt módszerekről is szót ejtek. Ezután a hálózatra és a fogyasztókra vonatkozó szabványokat és a villamos autók töltőinek típusai ismertetem.

A második felében a dolgozatnak különböző villamos autók töltése közben keletkezett mérési adatokat elemzek, hogy ezek segítségével létrehozzak egy hálózati modellt, ahol az egyidejű töltéseket szimulálhatom. A DIgSILENT Powerfactory segítségével elkészült modellen ezután megvizsgálom, hogy milyen hatást gyakorolnak a hálózatra a különböző töltő típusok külön-külön és egyszerre alkalmazva. A kapott adatokat összehasonlítom a Magyarországon alkalmazott szabványokkal, valamint arra is kitérek, hogy mekkora elterjedtség esetén közelítjük meg, illetve lépjük át a vonatkozó határértékeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.