Elosztott adaptív jelfeldolgozó renszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Elosztott rendszernek nevezzük a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikáló, közös feladat megoldásán dolgozó számítógépek összességét. Ez a számítási paradigma teszi lehetővé többek között a mikrobiológiai vagy csillagászati számításokat végző számítógép-klaszterek működését, a peer-to-peer fájlmegosztást, illetve a kriptovaluta-tranzakciók megmásíthatatlan könyvelését.

Egy algoritmus elosztott architektúrába történő szervezésének leggyakoribb motivációja a magas erőforrásigény elosztása, valamint a rendszer hibatűrésének javítása. Ezen tényezők a digitális jel- és információfeldolgozó rendszerekben is igen gyakran megjelennek -- gondoljunk csak az önvezető járművek szenzorai által érzékelt temérdek adatra, és az ezek alapján autonóm módon meghozandó döntésekre.

Dolgozatomban digitális jelfeldolgozási algoritmusok elosztott módon történő megvalósíthatóságának lehetőségét vizsgálom egy konkrét alkalmazás, a többcsatornás aktív zajcsökkentés példáján keresztül. Részletesen ismertetem a témakörben használatos algoritmusokat, majd bemutatom egy működő, elosztott aktív zajcsökkentő mintarendszer implementálásának lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.