Elosztott adattárolás optimalizálása network coding felhasználásával mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sipos Márton Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Network Coding egy olyan egyedülálló hibajavító kódolás, ami örökre megváltoztathatja az elosztott tárolási rendszerekről alkotott nézeteinket. Segítségével elszakadhatunk a centralizált koncepcióktól és teret nyerhetnek az új decentralizált megoldások. A Network coding alapú kódolás segítségével egy adat korlátlan számú kódolt részre osztható, viszont a visszaállításához nem szükséges az összes darab megléte. Az adatok konzisztenciája és elérhetősége így megőrizhető egy vagy több eszköz kiesése esetén is, ugyanis bármely kódolt darab előállítható más darabok felhasználásával. Az adatok hibatűrő képessége növelhető új eszközök hozzá vételével.

A dolgozat első fő fejezetének célja a Network Coding általános bemutatása, megismertetése az olvasóval. Bemutatja a Network codinggal kapcsolatos alapfogalmakat, a kódolás paramétereit és azok szerepét általánosságban, valamint elosztott tárolás szempontjából is. A fejezetben a Reed-Solomon és a random linear network coding közötti különbségek is bemutatásra kerülnek. Analitikus számítások segítségével választ ad a kódolt csomagok közötti lineáris függőségek kialakulásának esélyeire és okaira, valamint a „Coupon collector’s problem” segítségével levezeti a kódolt adatok visszaállításához szükséges véletlen kódolt csomagok átlagos számát és összehasonlítja azt a kódolatlan esettel.

A második nagy fejezet a félév során elkészített szimulációs alkalmazás és annak felépítésének bemutatása, az előző fejezetben analitikusan kiszámolt képletek igazolása szimulációkkal, valamint a különböző paraméterekkel végzett szimulációk eredményeinek kiértékelése.

Az utolsó nagy fejezet a jövőbeli tervekről és a kitekintésről szól. A további szimulációs lehetőségekről, amelyek segítségével alaposabbá tehetők az eddigi vizsgálatok. Valamint a szimulált eredmények gyakorlati hasznosításáról egy mobil applikáció keretei között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.