Elosztott állapotgépek szimulációja a Gamma keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi időben rendkívüli módon elterjedt a biztonságkritikus rendszerek használata. Ezen rendszerek közös tulajdonsága, hogy sokszor az emberek épsége, élete függ tőlük. Mivel szeretnénk elkerülni az esetleges baleseteket, van lehetőségünk a rendszerek modellezésére, ezáltal már a tervezés korai szakaszában tudjuk ellenőrizni annak működését és a kódgenerátorok segítségével könnyíthetünk az implementáción is. Ezen lehetőség alapján készült a tanszéken a Gamma keretrendszer, amit a feladatom megoldásánál felhasználtam.

A Gamma keretrendszer egy állapotgép-alapú tervező eszköz, amely Yakindu eszközben tervezett állapotgépekből tudja a kompozit rendszer modellt előállítani, továbbá a forráskódot generálni. Emellett a kódgenerálás segítségével az eszköz képes támogatni az elosztott állapotgépek szimulációját is. Azonban ezt a szimulációt nem lehet jelenleg sem vezérelni, sem logolni, megoldásomban ezt teszem kényelmesebbé.

Szakdolgozatomban kitérek a Gamma rendszer részeire és azok működésére, használatára. A vezérelhetőség eléréséhez fontos, hogy ismerjük az interakciókat az állapotgépek között, ezért ezeket is megvizsgáltam. Miután megismertem az állapotgépek közötti üzenet átadás módját, megoldást kerestem arra, hogy hogyan lehetne ezeket logolni valamint, arra is, hogy valamilyen módon be lehessen mutatni ezeket vizuális módon. Úgy gondolom, hogy sokaknak könnyebb megérteni valamit egy ábra segítségével, mint szöveggel leírva ugyanazt, ezért az üzenetek mozgását az állapotgépek között szekvencia diagrammal ábrázoltam. Ezen kívül készült egy nagyon egyszerű vezérlő is az elosztott állapotgépekhez, amin ugyanúgy láthatóak az üzenetek, valamint azok hatásai.

A dolgozat zárásaként célom, hogy egy prototípus bemutatásának segítségével bizonyítsam a megoldásom helyes működését és használhatóságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.