Elosztott energiatermelés hatása a hálózati védelmek működésére: védelmi algoritmusok vizsgálata EMTP/ATPDraw szoftver környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A kiserőművek megjelenése, a termelésből kivett megnövekedett szerepe megköveteli a védelmek újrahangolását. Hálózatszimulációs eszközökkel vizsgálhatóak a védelmi funkciókat megvalósító jelfeldolgozó algoritmusok.

Az inverterek egyik legfontosabb feladata a szigetüzem detektálása. Mivel a feladat megoldása a körülmények függvényében nem mindig egyszerű, több módszer is kialakult. A passzív érzékelési módszerekről elmondható, hogy önmagukban nem nyújtanak teljes megbízhatóságot, így további aktív érzékelések kiegészítő használatát igényelhetik. Ezek a zavarjelek alkalmazása miatt rossz hatással lehetnek a hálózat eszközeire. Az egyik legnehezebb problémát olyan rendszerek alkotják, ahol több párhuzamosan működő inverter szerepel. Itt az aktív módszerek alkalmazása ugyanis kiválthat hibás szigetüzem detektálást, tehát a szelektivitást jelentősen csökkentheti.

Az ATPDraw 5.9-es verziójának újítása, a Power System Toolbox nagy segítséget nyújt az ilyen jellegű szimulációk kivitelezésében. A program részeként immáron rendelkezésre állnak olyan modellek, melyek megfelelő beállításával/felhasználásával megvalósítottam az elosztó hálózati engedélyesek által megkövetelt minimális védelmi funkciókat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.