Elosztott feladatvégrehajtó motor készítése Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítási felhők korában egyre elterjedtebb az a modell, melyben saját (hardver) erőforrások vásárlása és fenntartása helyett egyszerűen kibéreljük a mindenkor szükséges mennyiséget, elkerülve ezzel a kihasználatlan kapacitásokkal járó felesleges költségeket. Ennek további előnye, hogy a feladatainkhoz szorosan nem kötődő infrastruktúra-üzemeltetést és -menedzsmentet a szolgáltatóra hagyhatjuk.

A felhőszolgáltatások gyakran kínálnak interaktív alkalmazások nagy rendelkezésre állású futtatására tervezett, rugalmasan skálázható megoldásokat, magas szinten menedzselt (ún. PaaS – Platform as a Service) környezetben, de az ugyancsak gyakran felmerülő kötegelt feldolgozási igényekre kidolgozott üzemmódok csak mostanában kezdenek terjedni.

Diplomamunkám célja egy olyan kötegelt végrehajtást segítő keretrendszer elkészítése, amely elsődlegesen az Azure skálázható alkalmazások futtatását célzó szolgáltatásaira alapozva lehetővé teszi .Net függvények tetszőleges kompozíciójából álló kötegek deklaratív megfogalmazását és hatékony futtatását, lehetőség szerint optimalizálva a számítási csomópontok között történő adatmozgatásokat. Ezt az optimalizációt egy fejleszthető és cserélhető modulba emeltem, és inkább a helyes működését biztosító szabályrendszer megalkotására koncentráltam.

Dolgozatomban először röviden ismertetem a felhasznált Azure technológiákat, valamint két, mára kész szolgáltatásként elérhető alternatívát a kötegelt feldolgozásra, majd az általában felmerülő igényekből kiindulva bemutatom az elkészült rendszer koncepcióit és funkcióit. Ezt követően részletezem a megvalósításukhoz szükséges architektúrát, kitérve a megvalósítás néhány érdekes részletére. Végül két egyszerű példán keresztül mutatom be a kész rendszer használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.