Elosztott feladatvégrehajtó rendszer Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A felhőben futó alkalmazás népszerűsége az elmúlt években nagymértékben nőtt. Az újdonsággal szembeni bizonytalanság mértéke csökkent, így manapság egyre többen veszik igénybe a felhő nyújtotta szolgáltatásokat. A motiváció többrétű lehet. Nyomós érv az infrastruktúra üzemeltetésének kiszervezésével járó költségmegtakarítás, az, hogy nincs szükség kezdeti nagy beruházásra valamint a lehetőség nagy mennyiségű erőforrás rövid idejű használatára.

Ezen lehetőségek közül az utolsót ragadnám ki. Ha valakinek ritkán, rövid ideig nagy számítási teljesítményre van szüksége, akkor a felhő által nyújtott szolgáltatások egy megbízható és költséghatékony megoldást jelentenek. Ezen előnyök könnyebb kihasználására megterveztem és elkészítettem egy alkalmazást, mely lehetővé teszi már meglévő alkalmazások minimális módosítás utáni felhőben történő futtatását. A rendszer gondoskodik a szerverek elindításáról, a feladatok és a bemeneti fájlok elosztásáról, majd az eredmények összegyűjtéséről. Mindehhez egy webes felületet biztosít, ahol a felhasználó nyomon követheti a feladatok végrehajtását. Az alkalmazás C# nyelven íródott és a Microsoft Azure szolgáltatásait használja.

A dolgozat végén az alkalmazást különböző teszteknek, méréseknek vetem alá, hogy biztos lehessek benne, hogy egy hatékony és hibatűrő alkalmazást készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.