Elosztott generikus feladat végrehajtó rendszer JavaScript támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A személyi számítógépek teljesítményének drasztikus növekedésével felmerül a kérdés, hogy az ezekben rejlő a kihasználatlan számítási kapacitást miképpen lehetne hasznosítani. Hasonló kérdés felvetések alapján korábban is folytak kutatások, elég például a SETI@home projektre gondolni, amiből később a BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) platform született.

A BOINC-hoz hasonló, a kliensek önkéntes részvételén alapuló rendszerek azonban a teljes web méretéhez viszonyítva elenyésző mértékben tudtak csak elterjedni. Ennek egyik feltételezhető oka a rendszerben való részvételhez szükséges kezdeti időbefektetés nagysága és a részvételi szándék hiánya.

A modern webes technológiák, mint a nagyteljesítményű Javascript végrehajtó motorok, vagy WebSocket szabvány széleskörű elterjedése lehetővé tette egy új megközelítésű rendszer elkészítését. Ebben a rendszerben a felhasználók számára transzparens módon történik a részvétel, akár az ő részükről külön erőfeszítés nélkül, ezáltal sokkal nagyobb elérést lehetővé téve.

A dolgozat célja egy ilyen rendszer tervezése és implementálása, a valódi felhasználási igények figyelembevételével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.