Elosztott, hibamentes biztonsági megoldás egységekhez PLC technológia használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A modern folyamatirányítás meghatározó részévé vált a biztonsági vezérlés, ami az általános érvényű irányelvek és szabványok segítségével a legtöbb országban egységes és kötelező lett.

Jelen dolgozatban egy autóipari gyártócella példáján keresztül mutatom be, milyen lépések után programozható megbízhatóan egy biztonsági rendszer, és milyen szabályoknak kell megfelelnie a teljes élettartamra.

Első lépésben elemeztem a vonatkozó szabványok összefüggéseit, alkalmazásuk lépéseit, részletesen foglalkozva az IEC 13849-es szabvánnyal. Ennek a segítségével elvégeztem egy egyszerűsített kockázatanalízist és összevettettem a mérnöki gyakorlattal. A kockázatanalízis eredményét felhasználva megterveztem a biztonsági funkció körvonalait.

Második lépésben a hardver-elemeket választottam ki és konfiguráltam a biztonsági rendszert. A programozás során a Siemens elosztott biztonsági rendszerét használtam a rendszer kialakításához, mert az így kialakított program struktúrája és működési elve biztosan megfelel az előírásoknak.

Végül a kész program diagnosztikai megoldását részleteztem és optimalizálási lehetőségeket kerestem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.