Elosztott inkrementális gráflekérdezések optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szárnyas Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az adatbázisokban tárolt adatmennyiség folyamatos növekedésének következtében a teljes lekérdezések folyamatos újraértékelése költségessé válhat. Ezeknek a lekérdezéseknek a válaszideje létfontosságú interaktív használat esetén, például mikor a felhasználó a terminálnál ülve várja a válaszokat.

Adatbázis-lekérdezések gyors kiértékelésére szolgál a Rete algoritmus, ami egy ún. Rete hálót épít a lekérdezésekhez. A Rete háló egy kezdeti inicializáció után a lekérdezéseket csak az adatváltozások mentén értékeli újra, ezzel elkerülve a teljes lekérdezés kiértékelését. Ez a sebesség azonban azzal jár, hogy a háló állapotát folyamatosan a memóriában kell tárolnunk, ami nagy adathalmaz és/vagy komplex lekérdezések esetén nem kivitelezhető. Emiatt a memóriaigény miatt az igazán nagy adathalmazok felett végzett lekérdezésekhez a hálót több számítógépre bontva kell futtatnunk.

A dolgozat célja egy skálázható Rete háló tervezése, ami képes a gráflekérdezést megvalósító logikai csomópontot is több gépre tördelve végrehatjani komplex lekérdezéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.