Elosztott intelligenciájú elektronikus felvonóvezérlés megvalósítása Atmel AVR alapon

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatomban egy egyszerű elektronikus felvonóvezérlő elektronikát kellett megterveznem, és annak működtető programját kellett elkészítenem. A felvonóvezérlő elektronika bemenetei – nyomógombok, biztonsági jelek, ajtó véghelyzet érintkezők, jeladók stb. – alapján vezérli a hajtómotort, az ajtómotort, illetve kezeli a kijelzéseket.

A vezérlést úgy kellett megvalósítani, hogy önmagában – kiegészítő elektronika használata nélkül – is képes legyen a vezérlési feladatok ellátására, azonban biztosítani kellett annak lehetőségét, hogy elosztott módon is képes legyen működni. Elosztott működés esetén a különböző jelek elhelyezkedése szerint több elektronika kerül alkalmazásra, amelyek RS485 soros vonalon cserélnek adatot a vezérlő elektronikával. Ebben az esetben a fülke jeleit egy külön intelligens fülkeelektronika, az egyes szintekhez tartozó jeleket pedig egy-egy intelligens hívó elektronika kezeli. Egymással kommunikáló elektronikák használatának az előnye, hogy nem kell minden jelet közvetlenül a gépházban elhelyezkedő vezérlő elektronikához elvezetni, ezáltal csökkenthető a szükséges kábelezés, amivel jelentős megtakarítás érhető el.

A szakdolgozatomban egy olyan elektronikát kellett megterveznem, ami a HC Automatizálási Kft.-nél jelenleg használatban levő intelligens fülkeelektronika kiváltására is alkalmas, és egyszerűbb felvonóvezérlések feladatát is képes ellátni. Felvonóvezérlésként használva az elektronikát, az képes a jelenleg már használatban lévő intelligens elektronikákkal együttműködni.

A szakdolgozatom első része a specifikációnak megfelelő elektronika megtervezését mutatja be, a második rész pedig a vezérlés programjának elkészítésével foglalkozik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.