Elosztott irányítás Eaton-Moeller eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a komplex rendszerek irányítása már szinte kizárólag elosztott módon történik. A folyamat egyes alrendszereit különböző irányítóegységek vezérlik, a teljes rendszer megfelelő működését pedig ezen körök összehangolása biztosítja. Az ilyen irányítórendszerek mellett a legtöbb esetben valamilyen operátori interfész is helyt kap, mely lehetőséget nyújt a technológia működésének nyomon követésére, illetve a gyártási paraméterek beállítására.

A szakdolgozat egy gyártósorból és egy 3D-manipulátorból álló gyártócella-modell irányításának Eaton-Moeller eszközökkel megvalósított irányítását mutatja be. Részletesen ismerteti az irányított technológia felépítését, majd az irányítórendszer hardver- és szoftverelemeit.

Az irányítórendszer két PLC-n fut, melyek a gyártósor illetve a manipulátor irányításáért felelősek. Az elkészült irányítószoftver modulárisan épül fel, a dolgozat részletesen ismerteti az egyes alrendszerek vezérlését megvalósító funkcióblokkokat, illetve a rendszer elemei közti Modbus TCP protokollon alapuló kommunikációt.

Az irányítórendszerhez tartozó felhasználói felület webes technológiákat használ, kiszolgálásáért a gyártósort irányító PLC felelős. A dolgozat ismerteti az operátori panel felépítését és működését is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.