Elosztott kulcs-érték alapú memória-adatbázis fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A hagyományos relációs adatbázis kezelők mellett egyre népszerűbbé válnak a kulcs-érték tárolók, szakítva a relációs adatmodellel, melynek előnye a sokkal rugalmasabb skálázhatóság és könnyebb üzemeltethetőség. Erre az egyre szélesebb körben elterjedő webes szolgáltatások miatt van szükség.

A fájlrendszer helyett a memóriában tárolva az adatokat jóval gyorsabb válaszidők produkálhatóak, emellett pedig a jó skálázhatóságot a kulcs-érték tároló architektúra és az elosztottság biztosítja.

Jelen diplomamunkában egyik célom, hogy áttekintsem a már létező, iparágban is használt kulcs-érték adatbázis megoldásokat, másrészt megvalósítsak egy saját, működő prototípust, amely képes elosztott környezetben futva adatokat tárolni és kiolvasni. A dolgozatban kiemelten foglalkozom a memóriában való adattárolás hatékonyságával, és az elosztott működéssel.

A NoSQL adatbázisok egyik legnagyobb kihívása a konzisztencia megfelelő szintű biztosítása a hatalmas adatmennyiség elosztott és replikált tárolása mellett. Az elméleti határok felismerése mellett (CAP teória) a nagy ütemben fejlődő NoSQL megoldások különféle megoldásokat adnak a problémára. A terület meglehetősen új és gyorsan változik, próbálja kiszolgálni az újfajta webes szolgáltatásokban felerülő új igényeket. Eközben nem csak az elvárások, de a lehetőségek is változnak: az elmúlt évtizedek folyamatos vertikális teljesítmény növekedése után az elmúlt évek tendenciája inkább a horizontális skálázhatóságra fekteti a hangsúlyt, és a technológia is ebbe az irányba fejlődik tovább.

Jelen diplomamunkában tehát egyrészt vizsgálom, hogy az iparágban milyen megoldások születtek a fent felvetett problémákra és új kihívásokra, valamint ezek mentén építem fel a saját kulcs-érték adatbázis megvalósításomat is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.