Elosztott mobilitáskezelési módszerek analitikus vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hálózatban megnövekedett számú, internet-hozzáféréssel rendelkező mobilkészülékek miatt fontossá vált a kérdés, hogy a jelenlegi mobilitáskezelési módszerek elbírják-e a megnövekedett terhelést.

A dolgozat célja a ma használt, centralizált mobilitáskezelési módszerek (GTP, Mobile IP) hiányosságainak kiküszöbölésére megoldást nyújtó, részben, vagy teljesen elosztott, valamint a szoftveresen vezérelt (SDN) mobilitáskezelési megoldások vizsgálata, egy matematikai modell segítségével, analitikus módszerekkel.

Néhány jelenleg ismert protokoll ismertetése, architektúrájuk és jelzésrendszerük bemutatása után egy generikus hálózati modell leírása következik a protokollok összehasonlító elemzéséhez. A cél, hogy a protokollok sajátosságait egy közös környezetben elhelyezve lehessen vizsgálni. Az architektúrális megfontolások, és a jelzésüzenetek figyelembevételével a mobilitáskezelési módszerek helyzetfrissítési idejeit, üzenetküldési tulajdonságait és skálázhatóságait vizsgáltam, MATLAB környezetet használva,a kapott értékeket ábrázolva, majd az eredményeket értékelve.

A vizsgálat során a referencia a hagyományos Mobile IP és a GTP volt.

A dolgozatban vizsgált protokollok: Hagyományos Mobile IPv6, Mobile IPv6 RO, Mobile IPv6 ERO, Corresponding Network Homing, PMIPv6, D-PMIPv6, UFA-PMIP, UFA-HIP,OpenFlow.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.