Elosztott nézőpont-generálás optimalizálása Free Viewpoint Television (FTV) rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A 3D multimédia számos új alkalmazási területen jelenik meg a jövőben. Az FTV (Free Viewpoint Television) egy interaktív multimédiás szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók tetszőleges nézőpontot választhassanak, akár valós időben is. A szabad látószög választás feltétele, hogy az eseményt/tárgyat számos kamerával, több irányból rögzítsük, majd szoftveresen tetszőleges virtuális nézőpontot állítsunk elő. Minden ilyen alkalmazási területnek megvan a saját követelményrendszere, melyet a 3D videó átvitelénél figyelembe kell venni.

A szakdolgozatom során egy olyan szoftvert készítettem, mely segít a Free Viewpoint Television/Video elosztott hálózatának optimalizálásában, úgy hogy a hálózat teljes forgalma a legalacsonyabb legyen. A tesztkörnyezetben megadhatóak a hálózat eszközei és tulajdonságai, a program pedig Brute Force módszerrel végignézi az összes lehetséges megvalósítást és tájékoztat a legjobb hálózati konfigurációról, vagy a felmerült hibákról, ha egy használható megoldás sincs.

A szoftver segítségével különböző méréseket végeztem különböző beállítások és topológia mellett. Hat fő vizsgált területet vizsgáltam, melyek legtöbbje a hálózat teljes sávszélességét adta meg, de eltérő beállítások mellett. A mérések végén pedig összefoglaltam megfigyeléseim és javaslatot adtam különböző hálózati megvalósításokra.

A program segítséget tud nyújtani a mérések által, hogy megfelelően optimalizált hálózatot lehessen létrehozni, melynek nagy szerepe lehet ezen új technológia fizikai megvalósításában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.