Elosztott rendszerek erőforrásallokációjának optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az adatbázis- illetve modell-lekérdezések alapvető szerepet játszanak az adatvezérelt alkalmazásokban. Hatékony kiértékelésük kulcsa a végrehajtás optimalizációja. A modellvezérelt szoftvertervezés (model-driven engineering, MDE) folyamatai nagymértékben támaszkodnak a modellek hatékony lekérdezésére. Azonban a modellezendő rendszerek komplexitásának növekedése a modellek több 10-100 milliós méretűre növekedését okozta, így a modell-lekérdezések és transzformációk komplexitása gyakran jelentős skálázhatósági kihívást jelent a jelenlegi MDE eszközök számára.

A skálázhatósági problémára megoldást nyújtanak az elosztott, felhőalapú modell-lekérdező rendszerek. Ilyen rendszer a Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport által fejlesztett IncQuery-D inkrementális gráf lekérdező keretrendszer, melynek célja, hogy biztosítsa a nagy modellek feletti közel lineárisan skálázódó lekérdezéseket. Az elosztott környezetben történő lekérdezés optimalizáció a klasszikus egygépes adatbázis kezelő és modell-lekérdező rendszerekhez képest új aspektusokat és kihívásokat rejt az egyes erőforrások korlátai, az adatok hálózaton történő átvitele és az elosztott rendszer költségei miatt.

Dolgozatom célja, hogy bemutassak és az IncQuery-D elosztott modell és gráf lekérdező rendszerhez kidolgozzak olyan optimalizációs módszereket, amelyek a modellek mérete és a lekérdezések jellege alapján heurisztikák segítségével képesek allokálni a rendszer számítási csomópontjait a rendelkezésre álló erőforrásokra úgy, hogy az több különböző szempont szerint optimalizált végrehajtást eredményezzen.

Az optimalizáció rendszer teljesítményére gyakorolt hatását és a megoldási

módszerek skálázhatóságát mérési eredményekkel kívánom igazolni, melyek

áttekintésében segítséget nyújt az általam készített monitorozó rendszer. A dolgozat további fontos eredménye, hogy mind a monitorozó, mind az optimalizáló módszerek az IncQuery-D rendszerhez tartozó fejlesztői környezetbe teljes mértékben integráltak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.