Elosztott vezeték nélküli hálózat fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Varga Lajos
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A ma elterjedt rádiós távközlési megoldások többsége a rádiókommunikációs adó és vevő között közvetlen összeköttetéssel teremt kapcsolatot. Dolgozatom témája az elosztott vezeték nélküli kommunikáció, amely a közvetlen összeköttetésen túlmutató módszerekkel javítja a rádióhálózat működési jellemzőit. Ez a megoldás előnyös lehet fix-mobil összeköttetés (pl. mobilkészülék és bázisállomás), valamint közvetlen mobil-mobil rádiókapcsolat (pl. PMR rádió) esetén is.

Az elosztott, vezeték nélküli kommunikáció lényege, hogy a rádiós eszközök az adattovábbítást központi felügyelet és kitüntetett funkciójú egységek nélkül, önszervező módon végzik. Ezzel a megközelítéssel fix-mobil esetben például egy mobilkészüléket mintegy „ átjátszóként” használva növelhető a bázisállomás ellátási területe. Mobil-mobil összeköttetés esetén az elosztott kommunikáció révén akkor is felépülhet az adatkapcsolat, amikor a küldő és fogadó félnek nincs közvetlen rádiós rálátása egymásra. A nagy hatótávolságú közvetlen és a kis hatótávolságú közvetett rádiókapcsolatok közötti dinamikus választás új interferenciacsökkentő stratégiák kialakítását teheti lehetővé.

Dolgozatom áttekinti az általános célú rádiókommunikációs rendszerek és elosztott hálózati megoldások felépítését. Ismertetem azokat a jelenleg használt megoldásokat, amelyek a vezeték nélküli kapcsolat kialakításában felhasználják a kooperatív hálózatkiépítési módszereket. Az elosztott, vezeték nélküli kommunikáció gyakorlati vizsgálatához megterveztem és megépítettem egy komplett hardvereszközt. A feladatom részét képezte az alkatrészek kiválasztása, az áramkör kapcsolásának és a nyomtatott áramkör rajzolatának megtervezése, a nyomtatott áramkör beültetése, bemérése és tesztelése. Az áramkör vezérlőegységéhez szoftvert is fejlesztettem, így betekintést nyertem a modern mikrovezérlők működésébe, programozásuk kihívásaiba. A felhasznált rádiós integrált áramkör segítségével vezeték nélküli kommunikációt építettem fel az eszközök között. Az elkészített rádiókommunikációs berendezések között elosztott kommunikációt alakítottam ki, úgy, hogy a berendezések közötti kommunikáció akkor is fel tud épülni, ha csak közvetett rádiós kapcsolatban vannak.

A féléves munkám során a vezeték nélküli kapcsolatok mélyebb elméleti ismeretére és a megvalósításukkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokra tettem szert. Az elosztott hálózatok vizsgálatával további speciális tudást sajátítottam el, szélesítve ismereteimet a modern távközlési megoldások témakörében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.