Eltemetett ellenállás rétegek LTCC struktúrákban

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomban megterveztem egy négyrétegű LTCC mérőáramkört, mely rétegei között összesen 72 darab, különböző l/d arányú eltemetett ellenállást hoztam létre. Az LTCC technológiai lépésein végighaladva sikeresen elkészítettem a kiégetett LTCC mérőáramkört. A hordozó ép maradt, az ellenállások közül pedig egyik sem tartalmazott szakadást, vagy rövidzárat.

Az eltemetett ellenállások beégetés utáni mért értéke közel fele lett a tervezett értékeknek. Ebből arra következtettem, hogy a felnyomtatott ellenállásréteg közel kétszer vastagabb lett a tervezetthez képest. Ennek bizonyítása érdekében különböző vizsgálatoknak vetettem alá a hordozómat. Végül a keresztmetszeti csiszolatok mikroszkópos vizsgálata meghozta a várt eredményt és bebizonyosodott, hogy az ellenállás és vezető rétegvastagságok is a tervezettnél vastagabbak lettek. Ennek oka lehetett többek között a paszta nem megfelelő viszkozitása, a szitaszöveten kialakított emulzió túlzott vastagsága vagy akár a szitaszövet szálainak nem megfelelő átmérője is.

Az LTCC technológiát megismerve és lépésein végighaladva megállapítottam, hogy az Elektronikai Technológia Tanszék laboratóriumaiban létre lehet hozni eltemetett ellenállás struktúrákat és amennyiben ellenőrizni tudjuk a felnyomtatott rétegek vastagságát, úgy képesek lehetünk az LTCC technológia szabta tolerancia határokon belül eltemetett ellenállásokat előállítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.