E-magazin keretrendszer bővítése HTML5 kimeneti formátummal

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbek az online, digitális formátumban megjelenő magazinok, újságok. Ezek egyre inkább kiszorítják a hagyományos, nyomtatott kiadványokat, és már az is mindennapos, hogy a régi kiadók is inkább átállnak az elektronikus tartalmak szolgáltatására. Az okostelefonok terjedésével az is jellemzővé vált, hogy az egyes felhasználók különféle eszközökön szeretnék ezeket a tartalmakat elérni, amely eszközök fejlesztői szemszögből eltérő platformokat és megjelenítési arányokat jelentenek. Ezáltal a fejlesztők új problémákkal állnak szemben, 5-10 évvel ezelőtt még szinte elegendő volt egy weboldal fenntartása, ma már dedikált alkalmazásokra is szükség van, amelyek kielégítik az egyes platformok követelményeit.

A platformoktól való függést és a megjelenítő képernyők közti különbségeket kívánja áthidalni, illetve megoldani az RWD (Responsive Web Design) technológia. Ez egy viszonylag újnak mondható szemlélet, amelynek célja, hogy webes technológiák felhasználásával érjük el a platformfüggetlenséget, dinamikusan alkalmazkodó felületekkel oldjuk meg a képernyőméretek különbözéséből fakadó problémákat.

Munkám során egy ilyen technikát ültettem gyakorlatba, amikor a BME-AutSoft Kft. által fejlesztett My History Digest alkalmazáshoz készítettem a cikkeket webes formátumba átültető megoldásokat. Ehhez először elkészítettem egy lehetséges struktúrát a megjelenítéshez webes technológiák felhasználásával, majd az alkalmazáshoz tartozó szerkesztőprogramot módosítottam, hogy az képes legyen egy ilyen struktúra létrehozására. Dolgozatomban bemutatom a felhasznált technológiákat, végigvezetem az olvasót a megvalósítás folyamatán, majd levonom a következtetéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.