E-mail postafiók adatbányászata Java platformon

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az elektronikus levelezés használata egyre inkább terjed. A vállalatok és hivatalos elektronikus üzenetváltásokat szociális hálók tér nyerése ellenére e-mailezésen keresztül bonyolítják. Így egy vezető beosztásban dolgozó felhasználó akár több száz e-mailt is kaphat egy nap, melyek nagy részére ráadásul válaszolnia is kell. Azon felül, hogy ez nagyon sok időt vesz el, még fárasztó is. Ezért fontos e-mailek ésszerű csoportosítása, és előrejelzése. Nagy előnyt jelenthet, ha előre tudjuk becsülni, hogy az elküldött e-mailre várhatóan mikor fog válasz érkezni. Az adatbányászat, és az e-mailezés kombinálásával érdekes statisztikákhoz juthatunk. Ily módon információkat kaphatunk a felhasználók szokásairól, és többek között becslést adhatunk egy adott e-mail várható válaszolási idejére.

A szakdolgozat célja megfelelő adatok lementése után a várható válaszolási idő becslése RapidMiner adatbányászati szoftver segítségével, majd az eredmények megjelenítése a felületen.

Munkám során irodalomkutatást végeztem, megvizsgáltam az eddigi megoldásokat, és lehetséges technológiákat, kiválasztottam az általam legjobbnak ítélt lehetőséget, és ezzel valósítottam meg a feladatot, majd az eredményeket értékeltem.

Lementettem a felhasználó üzeneteit adatbázisba, ahonnan később beolvastam a RapidMiner szoftverbe. Itt építettem egy modellt, majd azt alkalmaztam. Az eredményekből látszik, hogy a modellel jobb becslést adhatunk a válasz várható idejére, mintha csak a felhasználó átlagos válaszolási idejét vennénk figyelembe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.