Emberek által alkalmazott útválasztási stratégiák vizsgálata szóhálókban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hálózatok fontossága a napjainkban egyre nyilvánvalóbbá vált, nélkülözhetetlenné téve a feltérképezésüket és a működésük megértését. Hálózatok számos tudományterületen megtalálhatók, pl.: szociológia, technológia és biológia. A mindennapi életünkben is találkozhatunk velük, lehet az egy repülőterekből álló hálózat vagy az Internet, ahol a cél a felhasználók gördülékeny kiszolgálása. Ezt úgy érik el, hogy csökkentik az egyes csomópontokra eső terhelést, vagyis a kapacitásuknak megfelelő forgalommennyiséget, el-kerülve ezzel az esetleges meghibásodást. Egy hasonló módszer kialakítása a célja a rák-kutatóknak, amivel az egyes sejteket túlterhelik, ezzel lépcsőzetes hibát idézve, mely elpusztítja a rákos sejteket. Ahhoz, hogy a forgalmat vagy a terhelést szabályozni tudjuk, szükség van egyfajta útválasztási stratégiára, mely szabályozni képes a hálózat terhelését. Ez az útválasztási stratégia képes megszabni, hogy a terhelés (egy csomag) a kezdeti és végpont között milyen útvonalon haladjon.

Az emberek által alkalmazott útválasztási stratégiát vizsgáltam egy előre meghatározott szóhálóban egy egyszerű szójáték segítségével. Az adatok egy főként az erre a célra fejlesztett szójáték felhasználói által biztosítottak. A játékban adott két ugyanolyan hosszú szó. Az egyik, a kezdeti szótól minél kevesebb lépéssel kell eljutni a másik célszóig, ahol lépésenként egyetlen betű cserélhető, miközben mindig értelmes szót kell kapni. A játékosok beleegyezésével anonim módon adatokat gyűjtöttem a játékokról: játékszám, el-töltött idő, megoldások stb.

Kutatásaim során kiderül, hogy a stratégia, amivel eldöntjük, hogy milyen útvonal bejárása alapján oldjuk meg a problémát, szabályszerű. Ahhoz, hogy képesek legyünk eljutni a célállomáshoz, először egy számunkra nevezetes közbenső állomásra navigálunk, ez az úgynevezett tájékozódási pont. Valamennyi tájékozódási pont központi elemnek szá-mít, azaz fontos elemei a hálózatnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.