Ember-gép interakció implementálása Raspberry Pi platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A hagyományos számítógépes beviteli eszközöket folyamatosan váltják ki új, sokkal természetesebben használható interakciós megoldások. Ezek egy része valamilyen speciális célhardvert használ, mások pedig a már mindennapi használatban levő kiegészítő eszközök használatával próbál minél kényelmesebb vezérlést lehetővé tenni. Egy széles körben elterjedt példa erre az okostelevíziók kézi vezérlése. Az ilyen megoldást alkalmazó eszközök azonban elég drágák.

Célom egy, az okostelevíziók megoldásaihoz hasonló, kézi gesztusokkal működő interakciós rendszer megvalósítása, amely egy darab webkamera képét felhasználva tud működni. A legfontosabb szempont az volt, hogy valós időben használható megoldást kapjak. Külön kihívásként a limitált erőforrásokkal rendelkező, azonban széles körben elterjedt, olcsó miniszámítógép, a Raspberry Pi használatát tűztem ki célul a rendszer megvalósítására.

Munkám során olyan témákat érintettem, mint az kézfelismerés, mozgáskövetés és gesztusfelismerés. A meglévő megoldások áttekintése, valamint saját algoritmusok fejlesztése után egy olyan rendszert készült el, amely napi szinten használható, komplexebb rendszerekbe is beépítésre kerülhet, és megvalósítja a vizionált kézi gesztusvezérlést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.