Emberi aktivitás akusztikus monitorozása szenzorhálózat segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vezeték nélküli szenzorhálózatok véleményem szerint egy rohamosan fejlődő ágazat, melynek igen széles felhasználási lehetőségei az ipari felhasználástól a medikain át az otthoni felhasználásig terjednek. A szenzorhálózatok egyes mote-jai felszereltségétől függően sokféle környezeti tényező állapotát képesek érzékelni.

Diplomamunkám során a vezeték nélküli szenzorhálózatok segítségével emberi aktivitás monitorozását kívántam megvalósítani. Ehhez az eszközök megismerése, és egy saját hálózat kiépítése után a Time Difference of Arrival elv használata szükséges a későbbiekben, mellyel a hangérzékelés időkülönbségéből meg lehet becsülni a hangforrás helyét. Ehhez szükséges a mote-ok szinkronizációja, egymáshoz viszonyított helyzetük és a hangterjedés tulajdonságainak ismerete. A meghatározáshoz jelentős számítási kapacitás szükséges, mely a kisfogyasztású hálózattal nehezen egyeztethető össze, így ezt egy számítógépet futó Matlab végzi majd. A rendszer és a technológia valós környezetben tapasztalható korlátainak feltérképezését és az esetleges javítási lehetőségek vizsgálatát is el kívánom végezni.

A feladat részeként megismerkedtem a Berkeley MICAz mote-okkal, operációs rendszerükkel, programozási nyelvükkel, a különböző hálózati topológiákkal, a flash memória részletes felépítésével és használatával, emellett a későbbiekben munkám részeként tanulmányozom a szinkronizációs lehetőségeket, a környezettől függő hangfelismerési lehetőségeket, és az akusztikus helymeghatározás elméletét, majd a megvalósítást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.