Emberi jelenlét felismerésére alkalmas szenzor fejlesztése STM32 processzorra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az emberi jelenlét detektálásának igen széles felhasználási területei lehetségesek. Szakdolgozatom a GE Hungary Kft. energiamenedzsment rendszeréhez fejlesztett, az emberi jelenlét megszámlálására alkalmas érzékelő kártya fejlesztési lépéseit mutatja be. Kezdve a felhasználandó szenzor kiválasztásától, a beágyazott környezetbe való implementálásig.

Egy olyan költség hatékony érzékelő készítése a cél, amellyel nagyságrendileg megállapítható a vizsgált területen tartózkodó személyek száma. Az energiamenedzsment rendszer többi szenzorjához hasonlóan, MODBUS-on keresztül képes az adatokat szolgáltatni egy adatgyűjtő eszköznek. A szenzor adatainak feldolgozására fejlesztett algoritmus a beágyazott rendszer mellett PC-n is futtatható, .NET környezetben.

Annak érdekében, hogy a szenzor képe vizuálisan is nyomon követhetőek legyenek, C# nyelven íródott grafikus felhasználó felület is rendelkezésre áll, így támogatva a beágyazott szoftverfejlesztést. A algoritmus paramétereinek kalibrálása a PC-n futó alkalmazás tesztjeinek eredményei által történt.

Az elkészített érzékelő, az alacsonyabb felbontás ellenére a kitűzött feladatot nagy pontossággal hajtja végre a kívánt tartományban. A jövőben az érzékelő dinamika tartományának növelésén kívül, további funkciók implementálásával egy kooperatív szenzor hálózat kiépítése a cél.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.