Emelőlift programozása és illesztése autóipari gyártókörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az autóipari gyártósorokra magas fokú automatizáltság és PLC vezérlés jellemző. Ezek legjobb kihasználása és a gazdaságosság érdekében a termelés nem állhat le hosszú időre, törekedni kell az üzembiztos működésre. Egy újonnan épülő autóipari gyártósornak központi elemei az emelőliftek, amik a különböző rendszerek közötti kapocsként szolgálnak. Egy komplex rendszerben több hasonló emelőlift kerül beépítésre, így ennek a prototipizálása, majd könnyű példányosíthatósága a gyors üzembe helyezés és az üzembiztos működés záloga.

A dolgozat első részében ismertetem az autóipari környezet sajátosságait, az autógyár felépítését. Második lépésben a feladat megvalósításához használt PLC-t ismertetem, és a fejlesztőkörnyezet feladat szempontjából lényeges tulajdonságaira térek ki. Ezután a konszern szigorú szabályrendszerének a szállítórendszerekre vonatkozó részeit mutatom be, illetve ismertetem a kiépítendő rendszer hardver elemeit

A következő lépésben megtervezem az emelőlift prototípusának irányítástechnikai algoritmusát, és részletezem a lift határos vezérlőelemekkel való kapcsolatát. A dolgozat végén útmutatót adok a példányosításhoz, kitérve az egyes liftek közötti különbségekre. Végül kitérek a megírt vezérlés tesztelésére, és értékelem az eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.