Énektudást fejlesztő alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az énektanulást sokféle szoftver segíti. Ezek olcsó alternatívát jelentenek azok számára, akiknek nincs idejük, vagy pénzük, hogy nap mint nap énektanárhoz járjanak, de szeretnének a zuhany alatti éneklésnél tovább fejlődni.

Ezen programok általában a pontosságot igyekeznek fejleszteni, tehát, hogy az énekes képes legyen tisztán énekelni, azaz a kiénekelt hang minél közelebb legyen az ideálishoz. A programok egy csoportja vizuálisan is megjeleníti a felénekelt hangot. Ezáltal az énekes szinte azonnali visszajelzést kap a felénekelt hang magasságáról, és ezt látva rögtön tud korrigálni.

Az elérhető szoftverek referenciaként MIDI fájlokat dolgoznak fel, tehát a referenciajelet önálló tiszta zenei hangokból állítják össze. Ez hasonlít egy szintetizátoron lejátszott egyszólamú dallamhoz, mely a pontosság fejlesztéséhez elegendő ugyan, de nem ad információt a valós ének dinamikus tulajdonságairól. Megjeleníti a megcélzott hangokat, ahogyan azok a kottában le vannak írva, de nem tudjuk, mi történik a hangok között.

Ez alapvetően nem rossz, a kezdők számára remek gyakorlási lehetőséget biztosít. A haladóknak viszont igényük lehet arra, hogy a valós énekhang díszítéseit, például a hangok közti hajlításokat vagy a vibrato hullámzó hanghatását is minél pontosabban vissza tudják adni.

Ez a szakdolgozat ennek a megvalósítását tűzte ki célul. Egy olyan program elkészítése a feladat, mely referenciaként egy valós énekhangot dolgoz fel, majd a megállapított hangmagasságot kirajzolja, és lehetővé teszi, hogy az általunk felénekelt hangot összevessük a referenciával.

Dolgozatomban először a legismertebb hangmagasság-detektálási algoritmusokat vizsgálom. Ezeket egymással összevetem, majd a kapott eredményeket értékelve bemutatom az alkalmazott algoritmus kiválasztásának szempontjait.

Ezután a VST és a JUCE fejlesztőkörnyezet alapvető felépítését és működését ismertetem, kiemelve JUCE használatának legfőbb előnyeit. Majd a kiválasztott algoritmus C++ implementációját, valamint a teljes plugin felépítését és működését mutatom be. Végül az elkészült programot tesztelem és a kapott eredmények alapján összevetem a piacon elérhető többi hasonló alkalmazással.

A szakdolgozat zárásaként, az előállított szoftvert értékelem, és a jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségeket is feltárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.