Energetika szakreferensi jelentés készítése egy nagy vállalat részére villamosenergia-felhasználás optimalizálással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

Az alábbi dolgozat célja, hogy elhelyezze a nemzetközi és hazai energiahatékonysági célkitűzések körében és az ezek teljesítésére alkotott jogszabályi környezetben az energetikai szakreferensi tevékenység szükségességét, továbbá egy gyakorlati példán keresztül mutassa be az energetikai szakreferensi munkakör feladatait és eszközeit.

A dolgozatban a szakirodalmi áttekintés részeként bemutatásra kerülnek az energiaellátás és az energia-felhasználás hatékonyságának biztosítása céljából alkotott jogszabályi előírások. Ezen felül sorra veszem az energetikai szakreferensi tevékenység nemzetközi jogszabályokban rögzített és a hazai követelményrendszer szerint előírt feladatait. Ehhez kapcsolódóan áttekintem az energiafelhasználás hatékonyságának növelése érdekében alkalmazható intézkedéseket, gyakorlati megoldásokat.

Munkám során egy konkrét nagyvállalat példáján keresztül demonstrálom az energetikai szakreferensi munkakör feladatait és mutatom be az adott nagyvállalat fogyasztási jellemzőinek megfelelő energiahatékony üzemeltetési megoldásokat, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségeket. Ennek részeként egy általam Python programozási nyelven megírt programmal futtatok szimulációt, amellyel a vállalat negyedórás fogyasztási adatai alapján meghatározható a vizsgált fogyasztó optimális base/peak energia felhasználásának szintje. Továbbá ugyanebben a programban szimulálom, hogy mekkora teljesítmény-lekötési érték mellett milyen mértékű többletköltségre számíthat a fogyasztó, így definiálva az optimális lekötési szintet. Az adott nagyvállalat fogyasztói sajátosságait megvizsgálva, a szimulációk eredményeit és a szakirodalomban ismertetett lehetséges energiahatékonysági megoldásokat figyelembe véve jellemzem a vállalat villamosenergia-felhasználási tulajdonságait, majd ajánlásokat fogalmazok meg az energiamegtakarítást célzó energiahatékonysági fejlesztések, üzemeltetési megoldások bevezetésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.