Energia menedzsment rendszer elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az energiamenedzsment egyre fontosabb szerephez jut. Vállalatok döntő többsége tűzi ki célul az energiafelhasználás optimalizálását, az energiaköltségek és az üvegházhatású gázok mérséklését. Az energiapolitikai célok megvalósításához energiairányítási rendszert építenek ki, amelynek segítségével folyamatos visszajelzést kapnak az energiafelhasználásról. Követelményeit és alkalmazásának módszerét az ISO 50001 szabvány tartalmazza.

Szakdolgozatomban bemutatom a SCADA/EMS rendszert, az energiamenedzsment fogalmát, valamint az AVReporter energia- és információmenedzsment szoftvert, amely megfelelő és könnyen kezelhető megoldást kínál a fent említett célok elérésére.

Az alapvető fogalmak ismertetése után egy valós ipari környezetben létrehozott energiafelügyeleti rendszer megépítését mutattam be, valamint javaslatokat tettem a továbbfejlesztési lehetőségekre. Célom, hogy a szakdolgozatom tanulmányozása során egy mérnöki ismeretekkel nem rendelkező személy is képes legyen megérteni a fenntartható energiagazdálkodás lényegét és tenni megvalósítása érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.