Energiafogyasztási idősor előrejelzése

OData támogatás
Konzulens:
Kazi Sándor Antal
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A villamosenergia-kereskedelemben a tarifákkal azokat jutalmazzák, akik egy előre lefixált mennyiséget vásárolnak. A nagyobb profit eléréséhez tehát előrejelzésre van szükség.

A szakdolgozat keretein belül először ismertetem a megoldani kívánt problémát és a megoldáshoz használt eszközöket. Röviden bemutatom, hogy miért használhatóak jól a hőmérsékleti adatok a lakossági villamosenergia-fogyasztás előrejelzésére, mi az alapja a később felállított modelleknek. Részletesen kitérek az adatbányászatra, ezen belül a CRISP-DM módszertanára, amelynek a lépéseit a munkám során végig követtem. Ismertetem a CRISP-DM-re optimalizált RapidMiner adatelemző programot, mellyel a munkát végeztem, különös tekintettel a fejlesztői környezetére és az általam használt műveleteket elvégző operátoraira. Röviden bemutatom a vizsgálódás során alkalmazott modellezési eljárások matematikai hátterét.

Részletesen dokumentáltam magát az elvégzett munkát, a CRISP-DM fázisai szerint felépítve. Ebben a dokumentációban leírom a feladat értelmezését, valamint a kiindulási alapokat, a rendelkezésre álló adatforrásokat és az ezeken végzett előkészítési munkálatokat, majd ezek után következik a modellezés. RapidMinerrel lefuttatom a már ismertetett matematikai modellezési eljárásokat különböző módosításokkal és segédalgoritmusokkal, táblázatokba foglalom az eredményeket, végül összehasonlítom a modellek pontosságát. A legjobbnak bizonyuló módszert bemutatom egy konkrét példán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.