Energiahatékony módszerek vizsgálata mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években a mobil készülékek rohamos fejlődésének lehettünk tanui, és ez a fejlődés még korántsem ért véget. Mára az okostelefonok életünk szerves részét képezik, segítségünkre vannak a munkában, sportolásnál, szabadídős tevékenységeinknél,ezért is olyan fontos, hogy milyen időközönként kell tölteni a készülékek akkumulátorait.

Egy mai okostelefon egy pár évvel ezelötti PC teljesítményével vetekszik, ám a kihasználásának időbeli korlátot szab az akkumulátor kapacitása. A teljesítmény növekedésével párhuzamosan jelentek meg az új elérhető funkciók a készülékekben, lehetőséget nyújtva ezzel a fejlesztőknek új szolgáltatások, még jobb felhasználói élmény megvalósítására. Napjaink mobilplatform fejlesztőinek a funkcionalitás megvalósítása és a minnél magasabb felhasználói élményre való törekvés mellett figyelembe kell venniük az alkalmazás készülék üzemidejére gyakorolt hatásait is.

A diplomamunkában bemutatásra kerül, hogy a különböző operációs rendszert futtató mobiltelefonokon, milyen módszerekkel lehet mérni a felhasznált energiát. Ezt követően más kutató csoportok kapcsolódó kutatási eredményeik, tapasztalataik kerülnek bemutatásra. A kapcsolódó eredmények után röviden ismertetésre kerülnek azon vezetéknélküli technológiák melyek számos mobiltelefonban megtalálhatóak. A technológiai ismeretés után bemutatára kerül egy „computation offloading”-ot alkalmazó módszer, mellyel csökkenthető a mobiltelefon energiafogyasztása. A módszer bemutatása után prezentálom, hogy a saját méréseim alapján mennyi energiát fogyasztanak a különböző technológiájú vezeték nélküli modulok a mobiltelefonban. Az utolsó fejezetben bemutatom, hogy hogyan lehet felhasználni a mérési eredményeket a „computation offloading” módszerben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.