Energiahatékony videóátvitel IP hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az utóbbi években egyre inkább megfigyelhető a multimédia szolgáltatások térnyerése mind vezetékes, illetve vezetéknélküli hálózati hozzáférési technológiát igénybe vevő felhasználók között. A távközlési szolgáltatók a hozzáférési hálózatokban egyre nagyobb sávszélességet képesek nyújtani, emellett pedig a különböző mobil eszközök (laptop, okostelefon, tablet) elterjedésével a felhasználók által támasztott igény a multimédiás tartalmak felé folyamatosan növekszik.

A multimédia szolgáltatások széleskörű elterjedésével kapcsolatban fontos kérdéssé vált a mobil eszközök fogyasztása is. Az átlagember számára is lényeges, hogy a hordozható számítógépe egy feltöltés után hány óráig használható vagy, hogy az újonnan vásárolt okostelefon kibír-e több napot töltés nélkül. Az akkumulátorok kapacitása jóval kisebb ütemben növekszik, mint amilyen mértékben nő a mobil eszközökben lévő processzorok, kijelzők, interfészek fogyasztása. Egy teljesen feltöltött akkumulátor egyre kevesebb ideig képes működtetni egy laptopot, mobiltelefont vagy egyéb mobil készüléket, emiatt nagyon sok kutatás irányul arra, hogyan csökkenthető ezen eszközök összfogyasztása, így növelve a rendelkezésre állás időtartamát.

A valós időben történő élő videótovábbítás (streaming) esetén is fontos az energiahatékonyság, ezért diplomatervemben egy olyan működési módszert dolgozok ki és mutatok be, amely alkalmazásával jelentősen csökken az élő média lejátszása során felhasznált energia mennyisége, ezáltal hosszabb telepidő, környezetkímélőbb működés valósulhat meg.

Az IP alapú multimédiás szolgáltatások népszerűségének növekedése és forgalmának előrejelzései vezettek arra, hogy diplomatervezési feladatomban videó streaming szolgáltatások fogyasztáscsökkentésével foglalkozzam. A következő fejezetben áttekintem a videó továbbítással kapcsolatos elméleti alapokat, bemutatok néhány energiahatékony működési elvet. A diplomaterv második felében egy saját működési modellt ismertetek, amely alkalmazhatóságát szimulációkkal is megvizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.