Energiahatékonysági vizsgálatok és javaslatok egy nagyfogyasztó számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az 1950-es évek elején, amikor ipari-agrár országgá alakultunk, még nem esett szó takarékosságról, környezetvédelemről, fogyasztói gazdálkodásról. A probléma már az 50-es évek első felében jelentkezett, villamosteljesítmény-hiány formájában, s ez fogyasztói korlátozásokat eredményezett.

Az elkövetkezendő évtizedekben, a fő irányvonalat a rendelkezésre álló teljesítmény növelése határozta meg, új erőművek építésével. A teljesítménynövelés önmagában természetesen nem lett volna elegendő, hogy az energia hatékonyság kérdését a háttérbe szorítsa, kellettek hozzá az iparban bekövetkezett, kedvező szerkezeti változások is. A termékek és a technológia korszerűsödése járult hozzá leginkább a termelőágazatok energia-igényének csökkenéséhez.

Hazánkban az erőmű építések visszaszorulásával, egyre inkább teret hódít az energia hatékonyság kérdése és fontossága, mely mérsékelheti Magyarország import függőségét, és növelheti a gazdaság versenyképességét azzal, hogy egységnyi GDP előállításához ne legyen szükség jóval nagyobb energiamennyiségre, mint a nemzetközi átlag. Véleményem szerint, a fenntartható energia ellátás biztosításához, az energia hatékonyság optimalizálása jelenti a jelenlegi leggyorsabb megoldást, és hosszú távon a megújuló és környezetkímélő energiaforrásokra való fokozatos áttérést. Ezért is választottam, hogy egy adott nagyfogyasztónál, készítem el a szakdolgozatom, egy energia audit formájában. A választott nagyfogyasztó egy a 70-es években épült hűtőház, mely nagyobb korszerűsítésen utoljára a 90-es években esett át.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.