Energiahatékonyságot növelő algoritmusok 3G/4G mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Vilmos
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az energiahatékonyság napjaink cellás mobil hálózati fejlesztéseinek egyik legfontosabb alapelve mivel a szolgáltatók költségeinek felét az villamos energiaszámla teszi ki. Az fogyasztás közel 80%-ért a bázisállomások felelnek. Bár a mobil rendszerek most nagyjából a világ szénlábnyomának 1-2%-ért felelnek, de a gyors fejlődés és a növekvő sávszélesség-igény alapvetővé teszi az elvárást, hogy az új eszközök és hálózati elemek hatékonyabban hasznosítsák a villamos energiát.

Az egyik fő csapásirány az energiafelhasználás csökkentésében az azonos földrajzi területek szolgáltatóinak együttműködése. A szakirodalomban már található kutatás ebben a témakörben, sőt, egy jól definiált lekapcsolási módszert is kidolgoztak. A megoldás a szolgáltatók közös teljes megtakarításainak maximalizálásában bizonyítottan optimális. Míg a módszer alkalmazásával a káros anyag kibocsájtás és a szolgáltatók összköltsége csökken, az együttműködésben elért közös megtakarítások méltányos (fair) újraelosztását mindeddig nem vizsgálták.

Diplomamunkám elsődleges célja, hogy játékelméleti módszerek segítségével egy új megoldást vezessek be a szolgáltatók költségeinek illetve megtakarításainak fair elosztására. Az eredményeket az eredeti optimális megoldás költségelosztásaival összevetve megmutatom, hogyan vezettem be az együttműködésben a kívánt tulajdonságot és miként változik a kooperáló szolgáltatók költségeinek illetve megtakarításainak mértéke az alkalmazott új megoldással.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.