Energiamegtakarítási lehetőségek ipari és kereskedelmi nagyfogyasztóknál

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az energiahatékonyság ipari létesítményeknél, nagyvállalatoknál a kiélezett versenyhelyzet és a szűkülő energiaforrások miatt rendkívül fontos szerepe van. Az energiahatékonyság növelésével jelentős költségcsökkentés érhető el, amit egyelőre nem minden vállalat használ ki. A szükséges energiaforrásokkal való körültekintő bánásmód elengedhetetlen a vállalat hosszú távú nyereségességéhez és fenntartható fejlődéséhez. Egyre több cég ismeri fel a CSR (vállalati felelősségvállalás) jelentőségét, aminek alapvető eleme az energiahatékonyság.

Azon túl, hogy az energiahatékonyság költségcsökkentést eredményez, a környezetre is jótékony hatással bír, az energiaforrások felhasználásának csökkentése révén kevésbé terheli azt. Ezért az energiahatékonyság a céget jó vállalati kommunikációval kombinálva szimpatikussá teheti, ami a bevételt jótékonyan befolyásolja.

Dolgozatomban áttekintem az energiaköltségeket csökkentő lehetőségeket. Sorra veszem mekkora megtakarítások érhetőek el többek közt a napenergia felhasználásával, a meddőteljesítmény kompenzálásával, a világítás korszerűsítésével, alkonykapcsolók beépítésével, a sűrített levegős rendszer optimalizálásával, az energia szolgáltatóval kötött szerződések változtatásával. Bemutatok egy villamosenergiaelosztó-berendezéseket gyártó céget.

Megvizsgálom milyen megoldások születtek az energiahatékonyság növelése érdekében, és az adatokat analizálva kiszámítom milyen hatásai voltak ezeknek a költségekre, mekkora megtakarítást eredményeztek. Minden megvalósított és megvalósítandó megoldásnál az elméleti hátterét is ismertetem. Alkalmazhatósági vizsgálatok és megtérülési számítások elvégzése után javaslatokat teszek egy-egy energiafelhasználást csökkentő lehetőség installálására.

A szükséges adatokat, szerződéseket, számlákat a cég rendelkezésemre bocsátotta, minden számítás ezekre az adatokra illetve a cég dolgozóival történt megbeszélésekre épül.

Dolgozatomból kiderül, hogy odafigyeléssel, néhány lépésben az energiahatékonyság könnyedén növelhető, ami a vállalat és a természet, ezáltal mindannyiunk érdeke is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.