Energiamenedzsment az oktatásban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az energiafelhasználással kapcsolatos aggodalom világszerte rohamosan növekszik. A fejlődő országok esetében az energia hiánya és minősége, a fejlett országokban pedig az energia ára és a környezeti tényezők az elsődleges okai annak, amiért egyre több nagyvállalat, cég, valamint intézmény is alternatív energiák felhasználását és energiamenedzsment rendszerek bevezetését kezdeményezi.

A telepítésre kerülő rendszerek először alapvető fogyasztási szokásokat képesek felmérni, de a használat során begyűjtött információk alapján lehetőség van részletes képet kapni az energiafelhasználásról. Az energiamenedzsment rendszerekkel szemben támasztott követelmények ennek köszönhetően egyre sokrétűbbek, hiszen a felhasználók a telepített rendszerek tapasztalataiból kiindulva egyre inkább képesek lesznek megfogalmazni igényeiket, melyekre a legjobb alkalmazásokat szeretnék installálni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszéke tartani kívánja a lépést az egyre fejlődő energiamenedzsment témában, biztosítva a hallgatóknak a kapcsolódó technológiákkal való megismerés lehetőségét. A rendszerszintű mérnöki gondolkodás kialakításához elengedhetetlen, hogy az elméleti alapok mellett a hardver és szoftverelemeket együtt kezelve a hallgató megismerkedhessen az energia felhasználás csökkentését és optimalizálását célul kitűző rendszerek funkcióival, sajátosságaival, lehetőségeivel. Ezért az ipari támogatást kihasználva egy energiamenedzsment oktató laboratóriumot hozunk létre, mely egy már működő rendszer felhasználásával történik.

Dolgozatomban először az energiamenedzsment rendszerek általános céljait és eszközeit ismertetem. Ezután a tervezés és kivitelezés lépéseit, feladataira térek ki, valamint a létrehozott rendszer oktatásba való beépítését végzem el. Kitérek a mérési feladatokra, mind az oktató, mind pedig a hallgató szempontjából

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.