Energiamenedzsment oktatófal fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb kérdés az energiahatékonyság növelése. Több területen lehet megtakarítást elérni mind az energiával, mind pedig az energiára fordított költségekkel. Az ilyen célból kifejlesztett rendszernek az összes energiafelhasználási tevékenységre hatást kell gyakorolnia és egyszerűvé, jól átláthatóvá kell tennie az elért változásokat.

Szakdolgozatomban részletesen bemutatom azt, hogy miért érdemes az energiafelhasználás csökkentésére törekedni és ezt mennyiben tudja segíteni egy energiamenedzsment rendszer installálása. A Schneider Electric Power Logic rendszerén keresztül szemléltetem a jellemzően használatos eszközöket (teljesítménymérő, hálózatanalizátor, védelmi relé és felügyeleti szoftver). Ezután az egyetemi oktatófal bemutatásával az oktatásban is használható funkciókra fordítok hangsúlyt.

Feladatom egy oktatási célokra használni kívánt fal átalakításának megtervezése és a jövőbeli működésre megvalósítható ötletek kidolgozása. A tervezés lépésein keresztül bemutatom az általam elképzelt fal jellemzőit. A legnagyobb változásokat a vezérelhetőség kibővítése és egy új energiamenedzsment szoftver (AVReporter) felhasználása jelenti.

Ez a dolgozat tükrözi az „Önálló laboratórium” című tárgy keretei között, illetve a szakmai gyakorlatom során megszerezett ismereteimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.