Energiamenedzsment rendszer megvalósítása PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

Tanulmányaim során rengeteget foglalkoztunk az energia termelésével és természetesen a fogyasztásával is. Fontos ismernünk a kettő kapcsolatát és egymásra hatását. A cél mindig a minimális, de megfelelő mennyiségű energia felhasználása. A pazarlás, a nem odafigyelés ma már nem megengedhető hozzáállás olyan vállalatok számára, akik versenyképesek szeretnének maradni.

Ebben vesznek részt az energiamenedzsment rendszerek. Begyűjtik az adatokat, feldolgozzák, kiértékelik, tárolják és akár be is avatkoznak a folyamatokba automatikusan. Így segítenek csökkenteni a vállalatok költségeit és serkentik őket a jobb tudatosságra.

Témám alapja az az ötletem volt, hogy egy olyan rendszert tervezzek, mely a felhasználó által felvett meddő teljesítményt automatikusan le tudja követni, még részterheléseken is. Tervem tehát egy részekre bontott kapacitástelep beillesztése egy rendszerbe, melyek közül mindig csak annyi kapcsol be, amennyire épp szükség van az adott meddő teljesítmény fedezésére. Az adatgyűjtést és feldolgozást egy PLC végzi, a vezérlést is természetesen, így ez a megoldás könnyen beilleszthető már létező energiamenedzsment rendszerekbe, melyek PLC alapúak. Célom megtervezni és megvizsgálni mind megvalósíthatósági, mind megtérülési szempontból a koncepciót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.