Energiatárolás alkalmazásai különös tekintettel az elosztói hálózatokra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Energiatárolás alkalmazásai, különös tekintettel az elosztói hálózatokra

A villamosenergia-rendszer hatalmas változások előtt áll: a közeljövőben hálózatra csatlakozó megújuló energiaforrások ingadozó penetrációja újszerű kihívások elé állítja a hálózat

üzemeltetőit. Kétirányú energiaáramlások, teljesítmény- és feszültségminőségi problémák alakulhatnak ki, melyek veszélyeztethetik az ellátás biztonságát.

Az energiatárolás képes lehet megoldásként szolgálni a felmerülő problémákra. Egy megfelelően kialakított működési stratégiával ezek az alkalmazások képesek az elosztóhálózat lokális támogatására is: virtuális szigetüzem, teljesítményáramlás követés és biztonsági tartalékok készítése egyaránt megvalósítható. A hálózatra csatlakoztatott energiatárolók akár gazdasági haszon teremtésére is felhasználhatóak a liberalizált villamosenergia-piacon történő kereskedéssel.

Szakdolgozatomban bemutatok egy eljárást, melynek célja, az energiatároló berendezések alkalmazhatóságának valósághű reprezentálása. Ehhez – a DigSilent Power Factory program segítségével – létrehoztam egy szimulációs szkriptet, mely saját fejlesztésű energiatárolási stratégiák hatásait vizsgálja egy demonstrációs hálózati modellen. Figyelembe veszi az energiatároló főbb karakterisztikus elemeit, mint a hatásfok, válaszidő, ciklusszám, kapacitás és névleges teljesítmény. Munkám során igyekeztem a lehető legkevesebb megkötéssel élni annak érdekében, hogy a szimulációs környezet általános modellen is felhasználható legyen és a lehető legtöbb adatot szolgáltassa. Végezetül a műszaki és gazdasági paraméterek kiértékelésére mutatok be néhány lehetséges eljárást, melyek alapján a működés sikeressége validálható. További általánosítások implementálásával ez a koncepció felhasználható lehet akár hálózatfejlesztési beruházások elbírálására is. A modellezés sikerességéhez széleskörű műszaki-, alkalmazhatósági- és gazdasági adatokat szolgáltatok a megfelelő bemenet képzéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.