Enzimmel borított nanorészecskék vizsgálata Lab-on-a-Chip mikrokaloriméterben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az utóbbi időben az orvosi diagnosztika is egyre inkább a miniatürizálás felé halad. Ezzel lehetőség nyílt az ágy melletti, úgy nevezett Point of care készülékek elterjedésére. Az ilyen típusú készülékek fejlesztésének új lendületet adhatnak a Lab-on-a-chip technológia fejlődése által elért eredmények.

Projectünk célja egy ilyen Lab-on-a-chip kalorimetriás készülék létrehozása. Ennek során enzimeket kötünk mágneses nanogyöngyökhöz, azokat mikrocsatornába vezetjük, ott külső mágnessel rögzítjük. Az én feladatom az volt, hogy gyakorlatban teszteljem a részecskék rögzítését, kimosását, hogy ez milyen hatással van az áramlásra, a fázisváltás hogyan hat a rögzítésre, illetve az enzimaktivitás hogyan változik a rögzítés és kimosás következményeként.

Azt találtam, hogy a részecskék csatornába juttatásánál problémát jelent azok gyors ülepedése, és a csatornán lévő kamrák kör alakja. Ezek miatt nem sikerült teljesen kontrollálva bejuttatni, illetve a csipből visszanyerni a részecskéket. Ebből kifolyólag a folyadék gáz fázisváltások is bezavarnak. Ennek ellenére biztató eredményeket értünk el a nanogyöngyök csatornában történő rögzítésénél. Ezt a fázisváltások sem zavarják érdemben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.